Garanti Belgesi Artık Zorunlu Değil…

28.11.2013 tarihli, 28835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca, Garanti belgelerinden, Bakanlık onayı kaldırılmıştır.

Bu tarihten sonra Kanun’un Geçici 1 inci maddesinde; “Bu kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın, bu kanuna aykırı olamayan hükümleri uygulanır.” hükmü gereği, yeni yönetmelik yayımlanıncaya kadar, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik eki listesinde yer alan ürünleri imal veya ithal eden, üretici veya ithalatçı firmalar tarafından Bakanlık izin tarihi ve sayısı hariç olmak üzere (Bakanlık onayı olmaksızın), garanti belgesinin düzenlenmesi ve tüketicilere verilmesi gerekmektedir.

Yeni Yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren, yönetmelikle belirlenecek garanti belgesinde bulunması gereken hususlar göz önünde bulundurularak, firmanızca düzenlenecek garanti belgelerinde bu hususlara uyulması gerekmektedir.

Yeni Kanun’un 58 inci maddesi gereği; “Üretici veya ithalatçılar, yönetmelikte belirlenen mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi almak zorundadır.”

Yeni yönetmelik yayımlanan kadar, mevcut Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan ürün gurupları için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınması zorunludur. Yeni Kanunla satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmamasının cezası 100 Bin Türk lirası, kurulmayan her servis istasyonu için de 10 bin Türk lirası idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Asansör Son Kontrol Eğitimi Verildi..

Cemka Mühendislik, Test ve Belgelendirme Hizmetleri olarak Alberk QA Teknik A.Ş. ile birlikte Elektirikli Asansör Son Kontrol Eğitimi düzenlendi. Verilmiş olan eğitim 2 gün sürmüş, Kaya Prestij Otelde düzenlenen eğitim sonunda sertifika verilmiştir.

Asansör Yönetmeliği kapsamında, işletmelere alınacak asansörlerin standartlarının yükseltilmesi ve asansör firmaları bünyesinde çalışan ara teknik elemanların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan 5 günlük eğitimdir. Eğitim Asansör Yönetmeliğinin ek 6. maddesine göre düzenlenir.

Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) / EK-5 (ASANSÖRÜN SON MUAYENESİ)

EK-5 (ASANSÖRÜN SON MUAYENESİ)

1. Son muayene, asansörü monte edenin bu Ekin 2 numaralı paragrafında yer alan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve yönetmeliğin gereklerini karşılaması işlemidir. Monte eden, her asansör kabinine CE uygunluk işaretini iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir.

2. Monte eden, piyasaya arz edilen asansörün AT tip inceleme belgesinde tarifi yapılan model asansöre uymasını ve uygulanması gereken tüm sağlık ve güvenlik gereklerini sağlayacak tüm tedbirleri alacaktır.

3. Monte eden, AT uygunluk beyanının bir kopyası ile bu Ekin 6 numaralı paragrafında da atıfta bulunulan son muayene belgesini asansörün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle muhafaza edecektir.

4. Piyasaya arz edilmek üzere olan asansörün son muayenesi monte edenin seçtiği onaylanmış kuruluş tarafından yerine getirilecek veya getirtilecektir. Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde atıfta bulunulan uygulanabilir standartlarda tanımlanan uygun deney ve kontroller veya eşdeğer deneyler, asansörün bu Yönetmeliğin ilgili gereklerini karşılamasını sağlamak amacıyla yerine getirilecektir.

Bu kontrol ve deneyler özellikle;

a) Asansörün Ek V’in (B) Bölümüne göre onaylanan asansörü temsil eden modele uygun asansör olup olmadığını kontrol etmek amacıyla dokümanların incelenmesini,
b) Asansör hem boş ve hem de maksimum yüklü iken çalıştırılarak güvenlik cihazlarının çalışmasının ve montajının doğru yapıldığını sağlamayı (son durdurucular, kilitleme tertibatı gibi),

– Asansör hem boş ve hem de maksimum yüklü iken çalıştırılarak güvenlik cihazlarının güç kaybı olduğu takdirde düzgün işlevini yerine getirip getirmediğinin kontrolünü sağlamayı,
– Nominal yükün 1,25 katına eşit miktardaki yük ile yapılan statik deneyini kapsar.

Nominal yük, Ek I’ in 5 numaralı paragrafında atıfta bulunulduğu gibi olacaktır.

Bu deneylerden sonra, Onaylanmış Kuruluş asansörün kullanımı nedeniyle zarar verebilecek herhangi bir değişim ve bozulma olup olmadığını kontrol edecektir.

5. Onaylanmış Kuruluş aşağıda yer alan belgeleri almalıdır:

  • Asansörün tam planı,
  • Son muayene için gerekli olan plan ve şemalar, özellikle kontrol devre şemaları,
  • Ek I’in 6.2 numaralı paragrafında atıfta bulunulan kullanma el kitabının bir nüshası. Onaylanmış Kuruluş, piyasaya arz edilmek üzere olan asansörün AT tip incelemesi beyanında tarifi yapılan model asansör ile uygunluğunu doğrulamak için gerekli olmayan ayrıntılı planları veya tam bilgileri talep etmeyebilir.

6. Asansör, bu Yönetmelik hükümlerini karşılıyorsa, Onaylanmış Kuruluş Ek III gereğince CE uygunluk işaretinin yanına kendi ayırt edici numarasını iliştirecek veya iliştirtecektir. Kontrol ve deneylerin yapıldığını ifade eden son muayene belgesini düzenleyecektir. Onaylanmış kuruluş, bunu Ek I’in 6.2 numaralı paragrafında atıfta bulunulduğu gibi kayıt defterinin ilgili sayfasına işleyecektir.

Onaylanmış Kuruluş, son muayene belgesi düzenlemeyi reddederse ret nedenlerini ayrıntıları ile belirtmesi ve kabul işleminin yaptırılacağı araçları göstermesi gereklidir. Asansörü monte eden son muayene için tekrar başvurduğunda aynı onaylanmış kuruluşa başvurmalıdır.

7. Son muayene belgesi, dosyalar ve kabul işlemlerine ilişkin bilgiler Türkçe veya yetkili otoriteler tarafından anlaşılabilecek AB resmi dillerinden biri ile yazılmış olarak düzenlenmelidir.

Sanayi Sicil Belgesi Nedir?

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler ile elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine verilen ve işletmenin üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2 ay içinde alınması zorunlu olan bir belgedir.

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?

Aşağıda belirtilen belgeler ile üretim yerinin bulunduğu İl’in Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilir.

1- Sanayi Sicil Beyannamesi

Sansic A ve Sansic C formlarından oluşmaktadır.

  • Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Know-How, Patent) kullanan işletmeler tarafından doldurulacaktır.
  • Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A) ve (Sansic C ) formları sayfa sonundaki dosyalar bölümünden indirilebilir.
  • Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A) ve (Sansic C ) formları Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden de temin edilebilir.

2- Yıllık İşletme Cetveli

Sansic B formu olarak adlandırılmıştır. Firmanın bir önceki yıla ait faaliyetlerinin bildirildiği formdur.

  • Yıllık İşletme Cetveli her yılın başından itibaren Nisan ayı sonuna kadar verilmesi zorunludur.

Yıllık İşletme Cetveli Sansic B Formu doldurularak doğrudan bir dilekçe ekinde üretim yerinin bulunduğu İl’in Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne verilir veya taahhütlü olarak gönderilir. Ya da elektronik ortamda www.sanayi.gov.tr adresinden e – hizmetlerimiz – Yıllık İşletme Cetveli işlemleri menüsü kullanılarak işletme sahibi veya yetkilendirdiği kişi tarafından verilir.

  • Yıllık İşletme Cetveli (Sansic B) formu sayfa sonundaki dosyalar bölümünden indirilebilir.
  • Yıllık İşletme Cetveli (Sansic B) formu Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden de temin edilebilir.

Önemli Not: Sanayi sicil kayıtları, ülkemiz sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesi için önemli bir kaynaktır. Sanayi işletmelerinin ürünleri, Avrupa Birliğinde kullanılan PRODCOM – Sanayi Ürünleri Sınıflaması’na uygun olarak kodlanmaktadır. Ülkemizdeki sanayi işletmeleri ile ilgili gerçek bilgilerin elde edilmesi bakımından, elektronik ortamda verilecek Yıllık İşletme Cetvelinde yer alan ürünlerin doğru kodlanması gerekmektedir. Bu çerçevede; Yıllık İşletme Cetveli ürün bilgileri girilirken ürüne uygun kodun seçilmesi konusunda özen gösterilmelidir.

3-Kapasite Raporu

Sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda tarafından düzenlenen ve Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği’nce (TOBB) onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporu’nun işletmenin bağlı olduğu Oda veya TOBB tarafından “aslı gibidir” onaylanmış sureti veya işletmenin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporu’nun, sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda veya TESK tarafından “aslı gibidir” onaylanmış sureti.

Kamu kuruluşları, kapasite raporu yerine üretimde kullandıkları maddeleri, makine ve teçhizatlarını, ürün çeşitlerini ve kapasitelerini liste halinde verir.

4- Ticaret Sicil Gazetesi

Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi: İşletmenin kuruluşuna ait Ticaret Sicil Gazetesi’nin veya Esnaf Sicil Gazetesi’nin fotokopisi (Unvan değişikliği yapılmış ise değişiklik yapılmış Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesi’nin fotokopisi), adi ortaklıklarda ise oda sicil kayıtları fotokopisi aranır.

Kamu kuruluşlarından Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi istenmez.

Modül H Belgesi Nedir?

Halihazırda Türkiyede uygulanmakta olan CE belgelendirme sisteminde en çok kullanılan Modul olmakla birlikte 2013 yılı itibari ile bünyesinde Elektrik ve Makine Mühendisi bulunduran ve bunun sonucunda tasarım faaliyetlerini gerçekleştirebilen tüm firmaların kullandığı bir uygunluk değerlendirme yöntemidir.

Elektrik ve Makine Mühendisi olmayan firmalar ise tasarımı gerçekleştiremeyeceklerinden asansör Modul H belgesi alamazlar. Bu bir zorunluluktur.

Modül G Belgesi Nedir?

Modül H Belgesi (Birim Doğrulaması) asansör firmasının, piyasaya sürülen ve bu Ekin 4 numaralı paragrafında anılan uygunluk belgesine haiz asansörün Yönetmeliğin gereklerini karşıladığını temin ve beyan etmesi işlemidir. Asansör monte eden asansörün kabinine CE uygunluk işaretini iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir.

Modül B + Modül E Belgesi Nedir?

Modül B + E sistemi asansör firmalarının alabileceği bir CE belgesi olmakla birlikte Tipe Uygunluk ve Son Kontrol işlemlerini kapsar. Tip Asansörlerin Mühendislik Hizmetleri dış kaynaklı olarak alınabilir. Ve tasarım dış kaynaklı olduğu için firma içinde mühendis ihtiyacı olmadan firma Uygunluk Değerlendirme Prosedürünü gerçekleştirebilmektedir.

Elektronik İmza (E-İmza) Nedir? E-İmza Ne İşe Yarar?

E-İmza bilgisayar ortamında bulunan bir belgeye eklenmek suretiyle imzalayanın kim olduğunu belirten bir sistemdir. E-İmza kanun kapsamında olup ıslak imza yerine geçer. Mobil İmza olarakta bilinir.
Elektronik imza, bankalar ve finans kurumları, sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar diğer büyük şirketler elektronik imza uygulamalarını kullanırlar.

Kullanım alanları;

  • Her türlü başvurular (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb)
  • Kurumlararası iletişim (Emniyet Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri vb)
  • Sosyal güvenlik uygulamaları
  • Sağlık uygulamaları (Sağlık personeli – hastaneler – eczaneler)
  • Vergi ödemeleri
  • Elektronik oy verme işlemleri
  • İnternat bankacılığı
  • e-sözleşmeler
  • e-sipariş olarak belirlenmiştir.

Asansör Garanti Belgesi Yürürlükten Kalktı Mı?

28.11.2013 tarihli, 28835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca, Garanti belgelerinden, Bakanlık onayı kaldırılmıştır.

Bu tarihten sonra Kanun’un Geçici 1 inci maddesinde; “Bu kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın, bu kanuna aykırı olamayan hükümleri uygulanır.” hükmü gereği, yeni yönetmelik yayımlanıncaya kadar, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik eki listesinde yer alan ürünleri imal veya ithal eden, üretici veya ithalatçı firmalar tarafından Bakanlık izin tarihi ve sayısı hariç olmak üzere (Bakanlık onayı olmaksızın), garanti belgesinin düzenlenmesi ve tüketicilere verilmesi gerekmektedir.

Yeni Yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren, yönetmelikle belirlenecek garanti belgesinde bulunması gereken hususlar göz önünde bulundurularak, firmanızca düzenlenecek garanti belgelerinde bu hususlara uyulması gerekmektedir.

Yeni Kanun’un 58 inci maddesi gereği; “Üretici veya ithalatçılar, yönetmelikte belirlenen mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi almak zorundadır.”

Yeni yönetmelik yayımlanan kadar, mevcut Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan ürün gurupları için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınması zorunludur. Yeni Kanunla satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmamasının cezası 100 Bin Türk lirası, kurulmayan her servis istasyonu için de 10 bin Türk lirası idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.